Potraviny jako obiloviny, ovoce, zelenina, olivový olej, mléčné výrobky a jogurt, jsou základem zdravé výživy a je třeba je pravidelně konzumovat, a to i dvakrát za den.
Potraviny v centrální části pyramidy (bílé maso, luštěniny, čerstvé sýry a ryby) by měly být konzumovány dvakrát nebo vícekrát týdně. Na vrcholu pyramidy najdeme červené maso a sladkosti, které se konzumují jednou týdně.
Ryby hrají zásadní roli ve středomořské stravě. Vědecké důkazy ukazují, že pokud jsou konzumovány ve správném množství ve vyvážené stravě, mohou ryby udržovat vaše dobré zdraví.
Ryby (čerstvé i konzervované) poskytují drahocenné živiny jako jsou bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou, minerálními solemi a kyselinami omega-3.
To je důvod, proč nová pyramida udržitelné středomořské stravy navržená IFMeD doporučuje konzumovat alespoň 2 porce ryb za týden.