Tuňákové sushi
Složení
4 stonky měkkého celeru
100 g měkkého a krémového smetanového sýra
1 mrkev
250 g rýže na sushi
15 g cukru
40 ml rýžového octa
4 listy mořské řasy nori
sůl
sojová omáčka
Stampa Ricetta
Příprava
1. Vložte rýži do mísy se studenou vodou, dobře ji umyjte a sceďte, poté ji vložte na pánev, zcela ji zalijte asi 250 ml vody, přidejte čajovou lžičku soli, dobře promíchejte, uzavřete víkem a vařte asi 15 minut, odstavte z plamene a nechte několik minut odpočívat.
2. Ocet s cukrem zahřejte v hrnci, abyste získali mírně hustou tekutinu, přidejte ji k rýži a vše dobře promíchejte, poté rýži vymačkejte do hadříku.
3. Odstraňte provázky ze stonků celeru a podélně je rozkrojte, abyste získali tyčinky, poté očistěte a nastrouhejte mrkev.
4. Na malou bambusovou podložku naaranžujte list mořských řas na rohlík sushi nebo na kuchyňský obal, přikryjte vrstvou rýže, dobře ji vyrovnejte mokrýma rukama, natřete trochu sýra, položte na nakrájený celer a trochu nastrouhané mrkve, pak scezeného a nasekaného tuňáka.
5. Stočte mořské řasy, vytvořte pevný a pravidelný válec, zabalte je do igelitu a vložte do ledničky, poté opakujte postup s ostatními listy mořských řas.
6. Těsně před podáváním nakrájejte sushi a doplňte ho sójovou omáčkou a podle chuti nakládaným zázvorem.