Polpette s polentou

Složení

Suroviny na 4 porce:
100 g instantní polenty
500 ml voda
50 g másla
50 g sýru Parmigiano
sůl
Polpette:
3x 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
1 stonek petržele
1 jarní cibule
1 chilli
1 vajíčko
1 polévková lžíce strouhanky
olej na smažení
sůl
Salát:
40 g petržele
1 stonek jarní cibulky
3 ředkvičky
½ citronu
4 cl olivového oleje
sůl
pepř

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Tuňák v olivovém oleji s citronem a černým pepřem

Objevte více

Příprava

    Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu, postupně přidáváme do teplé vody polentu a alespoň 15 minut důkladně mícháme. Jakmile během míchání dojdeme k bodu varu, ztlumíme hořák na střední teplotu. Místo vody můžeme použít vývar, jen pozor na výraznou chuť polenty. Po cca 15 minutách důkladného vaření můžeme pomalinku do polenty vmíchat máslo a předem na tenké plátky nastrouhaný sýr Parmigiano. Za pár minut bude polenta nádherně krémová a dochucená. Teď už chybí jen ochutnat a případně dosolit.

    Na prkýnku si pomocí ostrého nože nakrájíme jarní cibulku na tenké plátky, chilli podélně rozřízneme, zbavíme semínek a nakrájíme též na tenké plátky. Odtrhneme lístky petržele a nasekáme na jemné kousky. Do velké mísy dáme tuňáka, přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, chilli, vajíčko a strouhanku, jako když děláme karbanátky. Vše zamícháme a dochutím solí. Necháme pár minut v lednici odpočívat.

    Pomocí navlhčených rukou tvarujeme stejně velké karbanátky, každý pevně přitlačíme, aby držely tvar.

    Polpette smažíme v rozpáleném oleji, jakmile se začnou zbarvovat, ztlumíme plotýnku a pozvolna smažíme dozlatova. Necháme okapat.

    Petržel a jarní cibulku nakrájíme na jemné kousky a vložíme do misky, ředkvičku nakrájíme na tenké plátky a přidáme spolu s olivovým olejem a citronovou šťávou. Dochutíme a je hotovo.

    Servírování:

    Doprostřed talíře pomocí naběračky dáme polentu, na kterou položíme opatrně dvě domácí polpette a dochutíme salátem, který navíc díky ředkvičce i krásně vypadá. Buon Appetito.