Lasagne
Složení
Sugo:
3x 60 g tuňáka Rio Mare Leggero
400 g rajčat
1 stroužek česneku
4 cl olivového oleje
10 g bazalky
sůl
pepř
Bešamel:
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
bílý pepř
40 g hladké mouky
40 g másla
Lasagne:
1 balení lasagní
2 cl olivového oleje
4 mozzarelly
100 g sýru Parmigiano
Stampa Ricetta
Příprava
Rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek rozmáčkneme plochou nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile bude mít česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut.
Čím větší rajče, tím silnější slupka. Proto pokud nepoužíváte cherry rajčátka, nařízněte velké rajče tvarem ne příliš hlubokého X a vložte na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochlaďte a slupka se bude loupat skoro sama.
Základ suga je téměř hotový, přidejte tuňáka a nechte společně prohřát.
Ve středně velkém kastrolu rozpustíme na mírném ohni máslo, zasypeme moukou, pečlivě promícháme a necháme asi minutu zatáhnout.
Zalejeme mlékem, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezíská konzistenci omáčky, cca 10-15 minut.
Vajíčka si uvaříme, necháme vychladit a nakrájíme na plátky. Hrášek necháme povolit, sýr Parmigiano nastrouháme a mozzarellu též nakrájíme na plátky.
Připravíme si středně velký pekáč (cca 30 cm). Lasagne jsou spíš o skládání než o vaření, tak pojďme na to. První vrstva je vždy bešamel. Bešamelem nejprve pokryjeme dno pekáče, zakryjeme pláty na lasagne a ty zakryjeme opět bešamelem. Bešamel zakryjeme sugem, ozdobíme hráškem, vajíčkem a mozzarellou a vše zaprášíme sýrem Parmigiano. Nyní máme hotovou první vrstvu.
Pravé italské lasagne mají přesně 4 vrstvy, takže uděláme-li jen 3 nebo 5 tak už to nejsou pravé lasagne. :-) Vrstvení proto ještě 3x zopakujeme.
Troubu zahřejeme na 170 stupňů a pečeme cca 45 minut.
Po vyndání z trouby necháme lasagne ještě minimálně 10 minut odpočívat, budou se pak mnohem lépe porcovat.
Servírování:
V malém hrnečku si zahřejeme smetanu, přidáme Parmigiano a necháme rozpustit. Na talíř nalejeme porci tohoto „fondue“ a doprostřed položíme vykrojenou čtvrtku horkých lasagní. Natrhaná bazalka a pár kapek olivového oleje umocní skvělý gastronomický zážitek. Buon Appetito.