Košíčky z „panne carasau“ naplněné salátem z artyčoků, kousků tuňáku a sýru pecorino
Složení
2ks 80 g plechovky tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
4 artyčoky
4 velké pláty "panne carasau" (italské chlebové placky)
30 g sýru pecorino (v celku)
1 citrón
zeleninový vývar
extra panenský olivový olej
sůl podle chuti
Stampa Ricetta
Příprava
1. Překlopte 4 pudinkové formy (měřící zhruba 12 cm v průměru) na plech, pokryjte je pergamenovým papírem a potřete olejem.
2. Lehce zahřejte trochu vývaru v široké pánvi a rychle ponořte carasau chleba (každý samostatně) do vývaru, aby došlo k jeho změkčení. Nechte odkapat, jeden po druhém, přeneste na prkénko, nakrájejte na větší kousky a přitlačte je prsty ve vrstvách na povrch forem.
3. Pečte v troubě předehřáté na 180° C, dokud nejsou košíčky zlatohnědé a křupavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Očistěte artyčoky, odstraňte stonky a tuhé vnější listy.
4. Rozdělte na čtvrtiny, nakrájejte na jemno a postupně ponořte do nádoby s vodou a ledem, což zabrání zčernání artyčoků. Sýr pecorino nakrájejte na jemné plátky např. pomocí škrabky na brambory. Artyčoky nechte odkapat, osušte je papírovými kuchyňskými utěrkami a vložte je do misky s olivovým olejem a solí.
5. Rozdělte je do košíčků carasau, poklaďte kousky tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, plátky sýra pecorino a zakapejte olivovým olejem.
Tip šéfkuchaře:
Artyčoky: Oválné a trnité, tyto artyčoky patří mezi nejvíce pěstované a používané v Sardinii. Jde o odrůdu, která se může pochlubit nádhernou vůní a konzistencí. Artyčoky ze Sardinie jsou známé pro své dobře vyvážené sladké a hořké chuťové tóny. Jejich listy jsou křehké a nijak zvlášť vláknité. Tato opravdu chutná "květina" může být použita v různých receptech, od čerstvých salátů až po dušené přílohy. Kromě toho se hodí výborně k řadě místních surovin, tradičních pro sardinskou kuchyni, včetně sýra pecorino a chleba carasau.