Grilované filety z makrely s toskánským chlebem
Složení
2x 120 g Rio Mare grilované filety z makrely v extra panenském olivovém oleji
4 silné plátky toskánského chleba
2 velká, zralá rajčata
1 malá červená cibule
1 větvička bazalky
ocet
extra panenský olivový olej
sůl a pepř
Stampa Ricetta
Příprava
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky a ponořte alespoň na půl hodiny do misky, která obsahuje stejný díl studené vody a octu: cibule tak bude sladší. Zajistíte tím, že ztratí svou dříve lehce nahořklou chuť.
2. Nakrájejte rajčata a poklaďte je na plech v troubě. Zakápněte olejem, ochuťte solí, pepřem a několika lístky bazalky. Zakryjte a nechte 10 minut odpočívat, občas plátky jemně otáčejte.
3. Mezitím nakrájejte chléb na kostky. Ohřejte trochu oleje v široké pánvi a smažte několik kostek najednou. Postupně je vyjměte, nechte vsáknout přebytečný tuk do papírové utěrky a lehce posolte. Sceďte cibulové kroužky a vysušte je papírovou utěrkou. Rozdělte rovnoměrně rajčata na jednotlivé servírovací mísy s kostičkami smaženého chleba, filety grilovaných makrel v olivovém oleji a cibulovými kroužky. Pokapte omáčkou z marinovaných rajčat a ozdobte několika listy čerstvé bazalky.
Tip šéfkuchaře:
TOSKÁNSKÝ CHLÉB: Vyroben z těsta bez soli, přirozeným kvašením a upečen v troubě na dřevo: stejně jako dříve je toskánský chléb jednoduchým jídlem vyrobeným z měkké pšeničné půdy pomocí speciální techniky, která zachovává neporušené jeho bakterie. Ačkoli bez solí jsou bochánky voňavé, aromatické a dokonale se spojí s chutnými přísadami místní kuchyně.