Caponata s tuňákem
Složení
3x 60 g tuňáka Rio mare Leggero
2 lilky
1 červená cibule
2 stonky řapíkatého celeru
50 g černých oliv
40 g kaparů
140 g rajčatového protlaku
4 cl olivového oleje extra virgin
4 cl vinného octa
2 polévkové lžíce cukru krystal
olej na smažení
sůl
pepř
8 plátků bruschetty
10 g čerstvé bazalky
Stampa Ricetta
Příprava
Nakrájíme lilek na cca 1cm kostičky, doporučuji lilek krájet podélně, což zaručí, že nebude hořký. Rozpálíme olej na smažení, přidáme lilek do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Doporučuji smažit déle na nižší teplotě, aby byl lilek křupavý. Dozlatova smažený lilek necháme okapat.
Na jemné kostičky nakrájíme červenou cibulku a řapíkatý celer. Zahřejeme olivový olej v pánvičce na střední teplotě a zarestujeme cibulku s celerem. Jakmile nám cibulka zesklovatí, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Když jsou suroviny zarestované, přidáme černé olivy, kapary a tuňáka.
Do pánvičky se základem přidáme okapaný lilek, zamícháme. Zvlášť v misce rozpustíme cukr ve vinném octu, při dochucování, ať solí nebo pepřem, doporučujeme vždy napřed vše odměřit v ruce, aby se nestalo že to s množstvím omylem přeženeme. Před a po každém dokořenění poctivě ochutnáváme.
Rozpuštěný cukr s vinným octem zamícháme do caponaty a podle vlastní chuti dosolíme a dopepříme. Necháme aspoň 5 minut odpočinout.
Servírování:
Dozlatova orestujeme bruschettu na pánvičce, s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Místo pánvičky lze použít i topinkovač. Bruschettu bohatě ozdobíme caponatou a posypeme natrhanou bazalkou. Buon Appetito.