Arancini plněné tuňákovým sugem
Složení
200 g kuskusu
240 ml vody
1 vejce
50 g sýru Parmigiano
sůl
3x 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
400 g rajčat
1 stroužek česneku
4 cl olivového oleje
10 g bazalky
sůl
pepř
Arancini:
rukola
1 balení bůvolí mozzarelly
300 g strouhanky
250 g hladké mouky
300 ml vody
olej na smažení
Stampa Ricetta
Příprava
Odvážený kuskus dochutíme špetkou soli a přidáme olej z tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem. Promícháme a zalejeme vroucí vodou, opět zamícháme a necháme zakryté 5 minut odpočívat. Poté do kuskusu rozklepneme vajíčko a najemno nastrouhaný sýr Parmigiano. Zakryjeme a necháme vychladnout.
Rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme si je do misky. Česnek si rozmáčkneme pomocí nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile bude mít česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut. Nezapomínejme, že čím větší rajče, tím silnější slupka. Proto pokud nepoužíváte cherry rajčátka, nařízněte nejprve velké rajče tvarem ne příliš hlubokého X a vložte na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochlaďte a slupka se bude loupat skoro sama.
Základ suga je nyní téměř hotový, můžeme přidat tuňáka. V této fázi tuňáka jen prohříváme a sugo dochutíme solí, pepřem a bazalkou.
Naběračku hotového suga přidáme do odpočívajícího kuskusu a zbytek suga necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Arancini – sicilské smažené street food, stejně oblíbené, jako v Čechách třeba párek v rohlíku :-), jen mnohem náročnější na přípravu, ale rozhodně stojí za to.
Připravte si mísu s moukou a zalejte ji vodou. Metličkou důkladně rozmíchejte, až se tekutina změní v sametovou konzistenci. V tomto těstíčku budeme obalovat arancini.
Kuskus promícháme se sugem, které jsme k němu přidali. Navlhčíme si dlaň, polévkovou lžící nabereme kuskus a v dlani tlakem formujeme tenkou mističku, do které vložíme předem nakrájenou mozzarellu a lžičku suga. Opět nabereme lžíci kuskusu a zaklopíme náplň. Opatrně, ale důkladně, pomocí druhé navlhčené ruky formujeme do tvaru hrušky. Opakujeme, dokud nezpracujeme všechen kuskus. Arancini necháme v lednici chvíli odpočinout, již po pár minutách budou mít pevnější konzistenci.
Tip: nezoufejte a vydržte, po 3. pokusu zjistíte, že nic není nemožné. :-) K přípravě doporučujeme sklenku vína, případně heřmánkový čaj pro klidné nervy... Uvidíte, že nebudete litovat.
Odpočaté arancini ponořte vždy po jedné pomocí děrované naběračky do sametového těstíčka, nechte okapat, vložte do strouhanky a každou důkladně obalte.
Smažte v rozpáleném oleji, jakmile se zbarví, plotýnku ztlumíme a pozvolna smažíme dozlatova. Zlaté arancini necháme okapat.