Vitello tonnato (telecí s tuňákovo-kaparovou omáčkou)
Složení
Na přípravu masa:
600 g telecí pečeně nebo kýty bez kosti
1 stonek celeru
1 středně velká cibule
1 mrkev
1 sklenice suchého bílého vína
sůl podle chuti
Na omáčku:
3x 80 g Rio Mare tuňáka v olivovém oleji
2 žloutky
4 filety ančoviček konzervované v oleji
odkapané kapary naložené v octu v množství 1 polévkové lžíce
280 g olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
sůl a pepř podle chuti
Stampa Ricetta
Příprava
1. Přiveďte 2 litry vody do varu, přidejte dobře očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kousky, víno a maso a dochuťte solí; vařte asi 1 a půl hodiny a nechte vychladnout.
2. Umístěte žloutky, špetku soli a pepře a pár kapek citrónové šťávy do misky mixéru nebo kuchyňského robota a smíchejte všechny ingredience dohromady, nejprve na menší výkon a pak na vyšší a pomalu přilévejte olivový olej. Když omáčka začne emulgovat, přidejte postupně citrónovou šťávu. V případě, že se majonéza "srazí", umístěte vaječný žloutek do čisté mísy, rychle vyšlehejte a postupně přidávejte sraženou majonézu. Pokud jste v časové tísni, můžete použít 250 g hotové majonézy. Když je majonéza hotová, přidejte tuňáka, ančovičky a kapary a míchejte přísady po dobu jedné minuty k získání hladké, smetanové omáčky.
3. Je-li potřeba, aby byla omáčka hladší, můžete přidat několik lžic studeného vývaru z vařeného masa. Můžete omáčku odlehčit také přidáním pár kousků z vařené zeleniny, která se používá k chuti vývaru; v tomto případě budete zřejmě muset znovu smíchat všechny ingredience.
4. Maso z vývaru vyjměte a nechte odkapat, nakrájejte na tenké plátky a uspořádejte plátky na talíři. Přelijte omáčkou, nechte odpočinout na chladném místě po dobu nejméně jedné hodiny a pak podávejte.